Поморие е домакин на първия национален фестивал на меда „Мед, море и слънце”, организиран от Община Поморие под патронажа на кмета Иван Алексиев, със съдействието на „Клуб на пчеларите № 1 в България” и с медийната подкрепа на вестник „Пчела и кошер”, Националното сдружение на жените-пчелари и Областия пчеларски съюз – Бургас.


Фестивалът ще бъде официално открит на 27 юли в 10 часа с водосвет, съобщиха специално за Фермер.БГ организаторите.

 


От председателя на „Клуб на пчеларите № 1 в България” Симеон Тодоров научихме, че във фестивалните дни ще бъдат проведени специализирани семинари.


На 27 юли темите, които ще бъдат дискутирани, са: „Технологии и новости в медицинското приложение на меда в апитерапията, СПА терапия с мед – лечебни свойства на меда и пчелните продукти” с лектор проф. Христо Мермерски, „Възможността за развитие и финансиране на пчеларството пчеларски програми и участие на пчеларите в тях”, представена от Кирилка Янина, началник отдел „Месо и пчеларство” в ДФ „Земеделие”, „Профилактика и здравеопазване на пчелите през различните сезони – болести по пчелите и нови препарати за борба с тях” и „Международни пазари, маркетинг, тенденции, цени”.

 


За 28 юли са предвидени лекции на тема: „Производство на пчелни „майки” за собствени нужди на пчелина и технология за производство на „цветен прашец”, „Последни тенденции в производството на „пчелни кошери”, нови материали за направата им, въздействието върху пчелите и ползата от тях” и „Алтернативен начин за реализацията на произведените пчелни продукти”.

 


От 26 юли до 10 август на централната пешеходна алея в Поморие пчелари от цялата страна ще предлагат мед и пчелни продукти в специализирано изложение-базар.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!Първи национален фестивал на меда се провежда в Поморие