Полските власти бяха принудени да предприемат мащабни усилия и да изпратят в източната страна търговска мисия, за да може отново да отворят китайския пазар за доставки на полско птиче месо. По-рано Китай въведе забрана върху вноса на птици от Полша заради високопатегонния птичи грип в страната. Забраната встъпи в сила през декември 2016 г., информира Meatinfo.

Секторът, който десета година носи само печалба в Украйна


11 месеца бяха необходими на Полша, за да получи признание от китайска страна, че територията й е свободна от птичи грип, и да стартира преговори за възобновяване на износа на птиче месо.

На 3 юли 2018 г. бе подписан нов протокол по отношение на износа между полските и китайските власти. Оттогава има договореност между полските ветеринарни органи и китайската митническа администрация (GACC) по отношение на техническите аспекти на възстановяването на вноса на птиче месо, съобщава списанието Agropolska.

Повторното отваряне на китайския пазар за полското птиче месо е резултат от продължителни усилия, предприети от представителите на администрацията на полското правителство, а също така на птицевъдството в лицето на Националния съвет на птицевъдите, както и на Търговско-промишлената палата, се казва в изявление на полския Национален съвет на птицевъдите  (KRD-IG).

ТакаПолша става първата европейска страна, която има акредитация да изнася птиче месо в Китай. Само 5 страни в света имат достъп до този пазар.