Биологично произведено грозде ще се използва за суровина при производството на биовино в първата в България биовинарна, която ще бъде официално открита на 31 май. Биолозята са разположени на площ от над 270 декара. Обособени са самостоятелни минимасиви в землищата на селата Кромидово, Капатово, Марикостиново и Хърсово, всеки от които със специфични характеристики на почвата, влажността, въздуха, вятъра и другите елементи на тероара, разказа за Фермер.БГ биопроизводителят Благой Русев.

 

Лозовите насаждения се отглеждат по биологичен начин и всички са в района между Мелник и Кулата. Местонахождението на лозята е избрано с оглед на подходящите условия на микрорайона. Регионът е хълмист, отличава се с разнообразие на почвите – от канелено-горски, през песъкливо-глинести до слабо и средно каменисти, а лозята са разположени на 160-250 метра надморска височина.

 

По предварителен план през тази година Русев увеличи площите с лозя с малко над 50 дка. „Преди малко повече от месец засадихме и новите лозови насаждения, както бяхме планирали. На този етап смятаме, че дъждовното време се отразя благоприятно върху младите лози, тъй като те имат нужда от влага, а и температурите не са ниски“, сподели за Фермер.БГ Благой Русев.

 

Новината, която съобщи Благой Русев, е предстоящото откриване на първата в България биовинарна. Преди повече от година започна изграждането на винарна, в която ще се произвеждат вина с марка „Орбелус“. Новата винарна е изградена по проект по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. и е с капацитет 130 000 бутилки годишно.

 

„На този етап амбицията ни е да произвеждаме годишно 60-80 000 бутилки биологично вино. Ще преработваме само собствена продукция грозде“, допълни Русев. Според биопроизводителя трябва да се обърне повече внимание на биологичното производство, тъй като страната има отлични природо-климатични условия за развитието му.

 

„С реализацията на проекта за изба затворихме цикъла на производство и на идеята ни за природосъобразно и автентично лозаро-винарство“, допълни Благой Русев. По време на официалното откриване на биовинарната ще бъде представена и технологията за производство на биологично вино.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!