Национална среща на малинопроизводителите ще се проведе в село Чифлик, общ.Троян от 9-и до 11-и Март, съобщиха за Фермер.БГ организаторите от Българска Асоциация на Малинопроизводителите и ягодоплодните.

 

На срещата ще бъдат дискутирани теми свързани с нарастващото търсене на ягодоплодните култури в Европейски и световен мащаб породено от здравословния им принос и техните производни като силни антиоксиданти, био-стимулатори и естественни средства за борба със стреса и редица заболявания. Това прави ягодоплодните култури едни от най-конкурентноспособните и перспективни за производство в България.


Също така ще бъдат дискутирани теми свързани с нарастващите проблеми произхождащи от климатичните промени и тяхното влияние върху добивите и здравния статус на малиновите и ягодоплодните култури. Ще бъдат обсъдени и възможностите за подпомагане на сектора с Държавни помощи и по линия на ПРСР 2014-2020.


Дискусия по време на срещата ще има по проблемите свързани с работната ръка и трудовите взаимоотношения със сезонните работници и възможностите за тяхното разрешаване и оптимизиране. Ще бъдат обсъдени и елементи от начините за оптимизиране на разходите и повишаване рентабилноста на малинопроизводството и ягодоплодните култури.

 

Събитието ще се проведе в хотел Балкан, а сред официалните гости се очаква и министъра на земеделието и храните - Десислава Танева.