Първата в България биотаханджийница заработи в ивайловградското село Кондово.

Идеята за създаването на предприятието за биологичното земеделие и преработка на сусам в тахан се заражда през 2010 година.

Тогава група земеделци от района на Ивайловград е била консултирана по въпросите на биологичното отглеждане на зърнено-житни култури и сусам от координатора на българо-холандския проект по биоземеделие Новото тракийско злато (НТЗ) доц. Владислав Попов.

През 2012 година НТЗ предоставя на земеделците техника за обработка на почвата, за борба с плевелите и комбайн за подобряване качеството на реколтата.



Малко по-късно групата регистрира ООД с цел коопериране и добавяне на стойност към земеделската си продукция, а "Ново тракийско злато" отново ги подпомага с оборудване за преработка на сусам в тахан.

Така постепенно се заражда биотаханджийницата, която демонстрира съвременен модел за развитие на биологичното земеделие и преработка в селски район на България.



На откриването присъстваха Диана Трифонова, ръководител на отдел "Биологично земеделие" в дирекция "Растениевъдство" на Министерството на земеделието и храните, Дирк-Хайн Монтан, експерт по качество и стандартизация, както и други двама чуждестранни експерти по агробиоразнообразие: Барбара Стойрер от Австрийския съвет по агроинженерство и развитие на селските райони – най-старата и водеща австрийска организация, занимаваща се с агроекология и зашита на природата, и Соня Кароглан от "Екологика", хърватска организация с дългогодишен опит в проекти за взаимодействието между земеделието и опазването на природата.



снимки: НТЗ

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!