Новите и новите стари 240 народни представители положиха днес клетва по време на първото заседание на новоизбраното 43-то Народно събрание. 
 
Един от първите закони, които народните избраници ще трябва разгледат е Актуализацията на държавния бюджет, която беше приета от Служебния кабинет.
 
"Още днес или утре ще внесем Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет, обяви министър-председателят проф. Георги Близнашки пред журналисти в парламента преди първото заседание на 43-то Народно събрание. Според премиера първата точка от работата на новия парламент трябва да бъде именно актуализацията на бюджета, тъй като само на тази основа могат да се търсят решения на редица проблеми в страната". 
 
Селскостопанският сектор е пряко засегнат от актуализацията на бюджета. От заложените допълнителни разходи в актуализирания бюджет, който предлага Кабинетът в размер на 448 млн. лв., значителна сума е за Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) - до 92 млн. лв. При актуализация на бюджета, животновъдите очакват да получат националните си доплащания за глава животно още през ноември. 85 милиона лева трябва да плати ДФЗ като национални доплащания в сектор „Животновъдство”. Основният проблем, който се е появил в рамките на недостига на Фонд "Земеделие" е "неразумното управление на ресурса" за национални доплащания и държавни помощи.
 
Министърът на земеделието и храните Васил Грудев неколкократно обеща, че ще настоява за максимално бърза актуализация на бюджета, за да може до края на ноември да бъдат изплатени националните доплащания за животновъдство. 
 
В същото време работодателите и синдикатите не подкрепиха актуализацията на бюджета за тази година, като го определят като "радикален".   
 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!