В началото на юни 2024 г., броени дни преди старта на Европейското първенство по футбол, в Париж отвори врати първият музей, посветен изцяло на сиренето. Той се намира на историческия остров Сен Луи в сърцето на града и се помещава в каменна сграда на повече от 500 години. Френският музей на сиренето ще разкрива любопитната история на различните разновидности на един от най-ценените продукти в страната, съобщава Todo Lecheria. 

Фермерски кооператив продава над 13 млн. литра мляко годишно

Musée du Fromage е рай за любителите на сиренето и образователно приключение за любопитните. Той се простира на площ от 300 кв. метра. Основател на музея е Пиер Брисон, който е страстен производител на сирене и мечтае за създаването му от повече от десетилетие. 

Идеята е да предадем страстта и чудото на правенето на сирене, споделя Брисон в интервю за Euronews. 

Понастоящем Франция е синоним на сиренето. В страната се произвеждат над 246 разновидности. Сред най-известните сред тях са Рокфор, Бри, Морбие, Кантал и Камембер. Страстта към сиренето се носи във въздуха. Затова Брисон иска неговият музей да бъде пазител на това културно богатство.

Новият музей няма да бъде просто изложбена галерия. Това ще бъде жив музей, споделя Пиер пред френското издание Le Parisien. 

Интерактивният подход ще позволи на посетителите да участват активно в производството на сирене. Душата на музея ще бъдат демонстрациите на живо и образователните работилници, в края на които посетителите ще могат да дегустират или да ги купят сувенир. По този начин Musée du Fromage ще предложи завладяващо изживяване, което надхвърля обикновеното наблюдение.

Първият етап от обиколката на музея е посветен на историята и културата на сиренето. Мултимедийни презентации и интерактивни инсталации ще осигурят на посетителите задълбочено разбиране за сортовете сирене, техния произход и методи на производство. Вторият етап и един от акцентите в Musée du Fromage е фабриката за сирене. Там посетителите ще могат да наблюдават производствения процес в реално време. 

Всеки ден производител на сирене ще прави различни сирена, с цел истински обмен с туриста, обяснява Брисон.

Третият етап от пътешествието из музея е голяма маса за дегустации, където всички сетива ще бъдат събудени. 

Освен основател на Musée du Fromage, Пиер Брисон е и създател на Paroles de Fromagers, училище за производство на сирене. Той от години полага усилия да съхрани традициите в млечната промишленост и се бори с трудностите с намирането на млади хора, които се интересуват от тази професия. Брисон се надява неговият музей да вдъхнови посетителите да произвеждат сирене. 

Искаме посетителите да се замислят за тази професия, която е добре платена, когато си добър в това, което правиш, казва още майсторът сиренар.

Друга мисия на Musée du Fromage е да образова обществеността за значението на качеството при производството на сирене. 

Ако искате да направите добро сирене, трябва да направите добро мляко. За да се направи добро мляко, е необходимо да има добре гледани животни, казва Брисон. Вижте още:

Не можеш да продаваш сирене по 300-годишна рецепта в супермаркета

Моята ферма с пчеларя Николай Киров

Вижте как изглежда второто най-добро лозе и винарна в света