Средствата, необходими за борба с градушките и закупуване на противоградови ракети, отново свършиха, обяви в Долна Оряховица министърът на земеделието Димитър Греков, предаде репортер на Фермер.БГ.

 

[news]

 

„През миналата седмица поисках от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет 2.5 млн. лева ракети. Средствата бяха отпуснати. Снощи, обаче, в Южна България противоградовите ракети отново свършиха“, обясни земеделският министър Димитър Греков.

 

Както Фермер.БГ е информирал нееднократно, спрямо предходни години, през 2014 г. са използвани много повече противоградови ракети. В момента отново са необходими средства за закупуване на ракети за опазване на реколтата от градушки, категоричен е министър Димитър Греков.

 

Той заяви, че в следващите 3-4 години трябва да се работи именно в посока на ефективна борба с градушките за спасяване на посевите в страната от пропадане. Министър Греков припомни, че е внесъл предложение за 2014 г. да бъдат отпуснати 15 млн. лв., с които – по думите му – е било възможно да бъдат покрити ¾ от територията на България като бъде обхваната от защита от градушки изцяло Южна България и част от Северна България.

 

„Тези средства, обаче, не бяха отпуснати, макар че сме все още далеч от това, което трябва да направим за опазване на земеделската продукция“, коментира още Димитър Греков.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!