От 13 декември 2010 г., когато започна приемът на проекти по новата национална пчеларска програма до момента, в ДФЗ са приети 655 проекти на обща стойност 3.3 млн. лв., съобщиха от там. Общият бюджет по отворените мерки на програмата за финансовата 2011 година е в размер на близо 6 млн.лв., което означава, че повече от половината от него вече е ангажиран.


Документи се приемат във всички Областни дирекции на ДФЗ до изразходване на годишния бюджет, определен за „Борба срещу вароатозата”, „Мерки за подкрепа на извършването на физико- химичен анализ на пчелния мед” и „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелни кошери в общността”. За „Борба срещу вароатозата”, в сектора „Разходи за осъществяване на ветеринарен контрол и оказване помощ от пчелари-проверители”, могат да кандидатстват пчелари-проверители, които имат необходимата квалификация за извършване на пролетни профилактични прегледи. Финансовата помощ е в размер на 90% от одобрените разходи.


По втория сектор от мярка „Разходи за препарати в борбата срещу вароатозата” документи могат да подават, както физически и юридически лица, така и сдружения на пчелари, които трябва да се регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Финансовата помощ е в размер на 80% от одобрените разходи. За „Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед” заявления могат да подават физически, юридически лица или сдружения на пчелари, регистрирани като земеделски производители. Финансовата помощ е в размер на 80% от одобрените разходи.


По „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в общността” - сектори „Закупуване на нови кошери” и „Закупуване на отводки/рояци” и „Закупуване на пчелни майки”, могат да кандидатстват физически и юридически лица, регистрирани като земеделски производители. Финансовата помощ е в размер на 70% от одобрените инвестиционни разходи за кошери и отводки и съответно 50% за рояци и 60% за пчелни майки. Приканваме пчеларите да кандидатстват, тъй като към момента свободният финансов ресурс по гореописаните мерки и сектори възлиза на 2.7 млн. лв.