Чакаме регламента за държавните помощи и инвестиционната мярка за "Растениевъдство" ще бъде отворена още през месец декември за следващата година, когато получим нотификация от ЕК, заяви земеделският министър Десислава Танева на брифинг след срещата с премиера и браншовици.

Важни срокове за месец август

Земеделските представители са поискали продължаване на държавното подпомагане за инвестиции, както и увеличаване на бюджета по тази мярка.

"Тя е много по-благоприятна и достъпна за нашия сектор от мерките 4.1 и 4.2, където нашите бенефициенти не могат да се класират заради „хубаво разписаните критерии“, санкции, наказания и т.н. Тази мярка е добре да продължи за хладилници, заготовка на продукция, сортиране, калибриране, пакетиране, за да можем да подготвяме продукция и за супермаркетните вериги във вида, в който се изисква", коментира пред Агри.БГ Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България.

Освен увеличаване на бюджета и срока на действие на инвестиционната субсидия от държавата, земеделските представители искат и разширяване на подпомаганите дейности.

По-нужни от всякога са ни хладилни моторни превозни средства. Изискванията на търговските вериги са да им доставяме продукцията в хладилен транспорт с падащ борд, обяснява Милтенова.

Сега голямата част от земеделските производители не могат да си позволят такава инвестиция. Друго, от което фермерите все още имат нужда, са съоръжения, които да им помогнат да се справят с дъждовете и градушките.

Мариана Милтенова: „Освен съоръжения за борба с градушките настояваме към тях да се причислят и полиетиленовите покрития, за може да бъдем напълно защитени. Това масово се прилага във Великобритания и Италия например. Промените в климата и периодичните градушки нараняват продукцията, някъде дори се късат противоградните мрежи. При черешите и ягодите имаше сериозни поражения от дъждовете, плодът се нацепва и вече не е годен."

Болезнена тема за земеделците, която също е била обсъждана на срещата с премиера Борисов, е напояването. Браншовите представители настояват към държавното субсидиране за инвестиции в "Растениевъдство" да се включи и подпомагане за изграждането на поливни системи.

Мариана Милтенова: „Сушата е огромна, има недостиг на вода, последствията за земеделците са тежки. Регулацията за сондажи продължава да е много сложен и дълъг процес. Затова желаем да се подпомогне браншът за изграждането на системи за напояване, капкови или други, което много ще улесни земеделците и ще намали загубите от трайното засушаване."