В новия програмен период по обвързаната подкрепа няма да се подпомага производството в оранжериите с хидропоника, защото по регламент помощта се дава на хектар земя, а в тези стопанства реално няма почва. Това обяснение дават от Земеделското министерство по време на информационните срещи със стопани преди Кампания 2023. Отговорът не удовлетворява оранжерийните производители в страната, които подчертават, че повечето от тях вече са заложили именно на тази технология.

Фермер показва със собствени снимки, че орязаните му площи са подходящи за подпомагане

„Корен, който не е забит в земя, няма да се субсидира. Добре, но 80 - 90% от произведената оранжерийно продукция у нас е от хидропоника. Само старите оранжерии от едно време са на земя, новите са на перлит, вата и т.н. Това е стерилна среда, в която се подават прецизно хранителни вещества”, коментира пред Агри.БГ дългогодишният производител от Мало Конаре Иван Кабуров.

Той и колегите му не приемат тезата, че такъв е европейският регламент, защото вероятно в отделните държави членки имат други начини за стимулиране на модерното производство. Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) многократно изпращаше писма със становища и предложения до агроминистерството, а през януари дори бяха приети на среща там.

Бяха договорени едни параметри, после в наредбата излезе точно обратното. От осем писма получихме само един отговор, който беше отрицателен” обобщи оранжерийният производител.

Иван Кабуров: Усещането е, че секторът умишлено се разрушава за сметка на вноса. Другият вариант е всичко това да е плод на крайна некомпетентност. Изводите са лоши и в двата случая.

Реално модерните оранжерии са изправени пред парадоксалния избор да преориентират производството си. Та нали именно новите прецизни технологии са цел на устойчивото земеделие. 

„Не влизаме в обвързаната подкрепа, не се прави разлика между отопляема и неотопляема оранжерия…Какво правим тогава? Нека тогава ни отпуснат преходна национална помощ, подобно на тютюнопроизводителите и да ни дадат време да се преструктурираме, защото с този Стратегически план ние с модерното оранжерийно производство ставаме неконкурентоспособни. Ясно е, че ще има сериозен отлив, заяви Кабуров и подчерта, че около 80% от оранжерийните производители са изправени пред дилемата да се откажат.

По думите му отговорната политика изисква да се създаде друга форма на целево подпомагане на хидропонните оранжерии - за иновативни технологии например. Съветникът на служебния земеделски министър Светлана Боянова обясни пред земеделци в Пловдив, че и в новия програмен период тези оранжерии ще могат да кандидатстват по интервенцията за инвестиции, като не вижда пречка да получат дори приоритетно точки. 

Защо им е обаче на фермерите да инвестират в такива стопанства, ако те няма да са конкурентоспособни, попитаха от сектора. А ранната зеленчукова реколта в страната идва именно от тях. Заради в пъти по-високите разходи за енергоизточници и този сезон масово оранжериите ще заложат продукция по-късно.

През идните дни това ще направи и Иван Кабуров, който тази година избира домата за първа култура в оранжерията си. Реколтата обаче ще е готова чак през май, така че по Великденските празници на родната трапеза отново ще има основно вносни зеленчуци.