Качествените български кайсии, произведени в Долината на кайсията Силистра, основно се изнасят на румънския пазар, докато българския пазар е залят от по-евтината вносна продукция от Гърция, Турция, Испания. Защо се стига до този парадокс, Фермер.БГ разговаря с Борис Иванов, който отглежда 110 дка кайсии ( сортове Унгарска, Мъркулещи и Роксана) в тутраканското село Нова Черна: „Почти цялата част от продукцията ми се продава в Румъния, в Букурещ. От 3 до 5% от продукцията, която произвеждам и която не е малко, остава за българския пазар. Хубаво е, че са румънците, иначе аз не виждам къде могат да се пласират тези огромни площи с кайсиеви градини, които има в Силистренска област“, коментира овощарят. 

Заради търсенето на Румънския пазар се налага родните производители да залагат и на нови сортове кайсии: „Занапред ще залагам на сортовете Харкот и Киото. Това са чужди сортове. Спирам се на тях поради търговското търсене от румънците. Пазарът там търси плодове с червеникаво оцветяване и ние сме принудени да отглеждаме това което върви на пазара“, коментира Борис Иванов. 
 
Според Борис Иванов „дъмпингът, който ни правят гърците от много години и незаконната търговия, влизането по незаконен начин на стока от Турция, Македония водят до това, че на българския пазар няма български плодове. Категорично заявявам, че не само българската кайсия, а и ябълката, и прасковата ни са с много по-добри качества от гръцката. Гръцките овощари работят с много биостимулатори. Ние имаме работници от тук, които работят при тях, даже са носили марката на биостимулатора да ни докажат, че ползват много биостимулатори за по-бързо зреене и достигане на пазара. Гръцките фермери получават субсидии за това, че имат овощни градини, те получават субсидии за това че продават плодове, те получав т за това, че поливат, те получават субсидии да им се плаща енергията и водата... И тези фактори дават отражение върху крайната цена. Така излизат на пазара дъмпингови плодове и българската стока си увисва и няма къде да се продава“

По думите на земеделеца на борсите трябва да се правят внезапни прпверки, за да е наиситна ефективен контрола от страна на институциите: Не трябва да се съобщават предварително, че ще се правят проверка в борсата в Русе, защото на този ден никой не купува плодове от Нова Черна. Защото е ясно, че борсата се проверява и ще го хванат прекупвача, който не е на светло, и естествено прекупвачът не идва за плодове този ден. Трябва да се правят внезапни проверки и да се проверяват както трябва, а не: Ей, внимавайте, че утре ще дойдем да ви хванем!“, коментира Борис Иванов.  
 
Очаквайте интервю с Борис Иванов по-късно във Фермер.БГ!
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!