Сорт, който ражда пъпеши по 6 килограма, ще бъде представен за първи на Международната селскостопанска изложба „Агра 2017“, съобщиха организаорите. 
 
 
Над 30 новости ще покаже форумът, който ще се проведе от 22 до 26 февруари в Международен панаир Пловдив. Голяма част от иновациите са в областта на растениевъдството.
Сортът „Лидер  F1” дава до 8 тона пъпеши от декар, а плодовете са сочни, с лек приятен аромат, твърдят изложителите, които ще го представят. 
 
 
Друга новост ще е първата българска технология за биологично производство на малини, която е разработена от Института по земеделие в Кюстендил. 
 
Производителите на цветя могат да разнообразят асортимента с нови видове, които сега са само диворастящи. Технологии за култивирано отглеждане на гърлица, гипсофила и змийска трева предлага  Институтът по декоративни растения в София. 
 
Съоръжение за размножаване на пауловния – дърво, използвано за промишлен добив на дървесина, биомаса, етанол, фураж и хартия, е изобретено в Института „Н. Пушкаров“. Разработката  представлява  световна новост с висок икономически ефект. 
Иновация от световен мащаб е и царевичният хибрид  Optimum Aquamax, който може да се приспособява към климатичните условия и дава с 10-12% по-високи добиви.
 
 
Той ще бъде демонстриран от “Пионер семена България“. Сусамът сорт „Невена“ за механизирано отглеждане също е световна новост. Създаден е от Института по растителни генетични ресурси в Садово, както и  пшеницата „Гинра“, отличаваща се с голям потенциал за добиви и  устойчивост  на болести. 
 
Посетителите на „Агра 2017“ ще видят също машини от известни марки, инвентар и материали за земеделието и животновъдството, торове и препарати за растителна защита, услуги и софтуер, както и специализираната изложба „БиоАгра“. Паралелно се организира изложение за пчеларство „Апи България“. 
 
 
Трите прояви са част от мегафорума за агробизнес, вино, храни и туризъм. Той включва също международните изложби: „Винария“ - за лозарство и винарство, „Фудтех“ - за хранителната индустрия, „Хорека Пловдив“ - за ресторантско и хотелско оборудване, „Вкусове от Италия“.
 
С входния билет, чиято  цена е 5 лева, посетителите получават достъп до всички изложения и анкетна карта, с която могат да спечелят една от наградите, осигурени от Международен панаир Пловдив:  мотокултиватор Antor с двигател Honda,  хидрофорна помпа Wilo с маркуч и комплект ножици за лозя, асми и дървета  ARS.
 
За ученици, инвалиди и пенсионери има преференциална цена от 3 лева, а специалистите получават безплатна карта след покана от изложител и регистрация.