През последните дни цените на азотните торове се покачиха до нови рекордни нива. Причината е в експлодиращите цени на газа и намаляването на производството. Високите цени на природния газ водят до мащабно затваряне на фабрики за торове в Европа, което веднага дава ефект върху фермерите и световните доставки на храни, пише Agrarheute.com.

Опитът говори: Как да оптимизирате разходите за торене тази есен

Природният газ е важна суровина за производството на азотни торове като амоняк, карбамид и нитрати. Техните цени се увеличават с всеки изминал ден, а сезонът все още не е започнал. Някои цени вече са над предишното рекордно ниво от финансовата криза 2007/2008. Това развитие не само провокира паника сред производителите на торове, но и в селското стопанство, където производствените разходи вече са на рекордно ниво.

Лошата новина е, че кризата очевидно далеч не е приключила. Европейските цени на природния газ продължават да нарастват, след като стана известно, че руският „Газпром“ е решил да не резервира допълнителен капацитет за транспортиране на газ през Украйна през октомври. Новината дойде в момент, когато рекордно високите цени на газа вече предизвикаха ударни вълни от производителите от торове до хранително -вкусовата промишленост и кланичната индустрия. Резултатът беше поредица от спирания и съкращения на производството и дори обявяване на първите фалити на търговци на енергия.

„Всичко върви стремително нагоре, но в момента цените на азота в Европа са на ниво, което не оправдава производството на амоняк“, заяви пред международните медии ръководителят на най-големия европейски производител на торове Yara Свейн Торе Холзетер.

Нови рекордни цени на азотните торове

Цените на амониевия нитрат (AN) и калциевия амониев нитрат (CAN) в Северозападна Европа вече са надвишили предишните върхове от 2007/2008 г., отчитат анализатори. Също така в Египет, важен доставчик за Западна Европа, карбамидът се продава за първи път от май 2012 г. на цени над 500 USD / тон FOB. Съобщението на норвежката компания за торове Yara за 40% намаление на капацитета в европейската система за производство на амоняк поради нарастващите разходи за природен газ предизвика ударни вълни в торовия и химическия сектор по целия свят. Анализаторите определят европейския пазар на нитрати като „луд“, не само поради стремителното нарастване на разходите за газ и намаляване на производството, но и поради рязкото увеличение на цените на карбамида и други азотни торове.

Сега Yara се опитва да компенсира спряното европейско производство на амоняк с по-евтини карибски материали, каза шефът на Yara Svein Tore Holsether.

US производител отново ще увеличи производството

Има и добра новина: американският производител CF Industries обяви, че незабавно ще рестартира амонячния завод в комплекса си в Билингъм, Великобритания. Рестартирането следва временно споразумение с правителството на Обединеното кралство за покриване на разходите за експлоатация на амонячния завод и производство на CO2 за пазара на Обединеното кралство.

Междувременно Международната енергийна агенция призова Русия да увеличи доставките на газ за Европа на фона на безпрецедентното нарастване на цените на газа.

На този фон световните цени на газа продължават да растат поради силното търсене от страна на купувачи като Китай, съчетано с изключително ниски нива на запасите в Европа и проблеми с производството в различни региони на света. Съкращенията в производството на торове поради високите цени на природния газ държат производителите на нефтохимикали нащрек. Във връзка с рекордно високите транспортни разходи експлозията на разходите представлява голямо предизвикателство.

Цените на природния газ продължиха да растат и миналата седмица. От другата страна на Атлантическия океан американската търговска група Industrial Consumers Energy of America, която представлява промишлените компании на САЩ, призовава Министерството на енергетиката на САЩ (DOE) да ограничи износа на втечнен газ поради повишаването на цените на газа. Това показва, че цената на газа и кризата с торове се разпространяват все повече и е вероятно да доведат до сериозни проблеми с доставките в различни икономически сектори и най-вече в енергийния, химическия и торовия сектор. Земеделските производители вероятно ще бъдат сред най-тежко засегнатите предвид рекордно високите разходи.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Продажбата на пестициди се запазва, но рискът от употребата им намалява

Мастър Клас в житни култури от Байер България

Кога, как и с какво се тори лозата?