Преодоляването на стреса при растенията и толерантността им към болести и външни влияния вече не е непостижима. 
На българския пазар се появи екологичен продукт, който няма аналог по функции, качество и начин на действие. Става въпрос за уникалния листен тор Панамин Агро®.
 
Той представлява много фино стрити – до нанониво, вулканични скални брашна и минерали, които случайно са открити в мини и находища в Австрия. След направени изследвания станало ясно, че тези вулканични скали и минерали са с най-високо качество в света. Това разказа пред Фермер.БГ Ангел Кинанов, управител на „Панамин Ко“ за България.
 
Прахът е супер фин, смлян е по иновативна австрийска технология, и една частица от него е 50 пъти по-малка от човешки косъм. 
В него се съдържат повечето микро и макро елементи, необходими за изхранването на едно растение, като най-масивно присъствие в съдържанието му имат калциев карбонат (CaCO3), магнезиев карбонат (MgCO3) и силициев диоксид (SiO2). 
 
Действие 
Тъй като Панамин Агро® се прилага листно, когато попадне върху листата на растението и проникне в тях, двата карбоната – калциев и магнезиев, се разграждат на калциев оксид (CaO) и въглероден диоксид (CO2) и съответно на магнезиев оксид (MgO) и въглероден диоксид (CO2). 
 
Така листото се захранва с естествено свързан въглероден диоксид, който се натрупва в запас. За разлика от изкуствено синтезираните препарати, които работят 15-20 дни, Панамин Агро® работи бавно и устойчиво. 
„В резултат на това се ускорява многократно фотосинтезата. Кореновата система се развива, съответно и стъблото става по-стабилно“, каза Кинанов. 
 
Периодът на фотосинтеза също се удължава. 
Когато навън е над 28 градуса, въглеродният диоксид се издига по естествен начин нагоре. Тогава растенията спират да фотосинтезират. Третираните с Панамин Агро® растения обаче продължават да фотосинтезират 15-20 дни по-дълго, което е време за трупане на захари, сухо вещество и добив, обясни специалистът. 
 
„Винаги културите, третирани с Панамин Агро® се жънат или обират с 7 до 10 дни по-късно от останалите, защото до последно стоят зелени“, посочи Ангел Кинанов. 
Уникалността на Панамин Агро® идва и в този момент. Когато растението се запаси с въглероден диоксид, като естествена реакция то затваря устицата си. 
 
 
От това се намалява транспирацията на влага и растенията стават много устойчиви на суша, а също така се повишава синтезът на глюкоза и растението става толерантно към слани и измръзване. 
При тези затворени устица, запасът от въглероден диоксид и силициев диоксид се превръща в естествена преграда срещу гъбните патогени. 
 
„Получава се нещо като тор с фунгицидно действие. Производителят препоръчва редукция на фунгицидите до 100%, като в България през миналата година имаше няколко опита без никакъв фунгицид, които са напълно успешни“, каза Кинанов. Дори при нападение от болест, третираните с Панамин Агро® растения са със засилена имунна система и много бързо ги преодоляват. 
 
„Все едно, че растението въобще не се е разболяло, а е дало и по-висок добив“, добави специалистът. 
Панамин Агро® има и допълнителни функции, които трябва да се отбележат. 
 
Когато се вкарат трудно подвижни елементи като калций, магнезий и фосфор през листата, които обикновено растението усвоява бавно през корена, те осигуряват качество на продукцията, еластичност, здравина, удължен период на съхранение и добър външен вид. 
 
„При по-влажни години зърната на гроздето не се напукват, ябълките нямат кафяви петна“, обясни Кинанов. 
Любопитно е, че Панамин Агро® има парадоксалното свойство да неутрализира рН нивото на почвата в две посоки, когато попадне върху нея. 
 
„Той се прилага листно при полските култури и то в ранен стадий, за да може растението да развие имунна система и толерантност към всички видове стрес. Но попадайки върху почвата, дори в нивата да има алкални и киселинни  петна – високо и ниско рН, калциевият карбонат в Панамин Агро® успява да неутрализира нивото. Ако е високо рН-то, въглеродният диоксид го сваля до зона на влияние на калциевия оксид,  а ако е по-ниско – калциевият оксид го качва до зона на влияние на въглеродния диоксид“, добави Кинанов.
 
А стопаните знаят, че при оптимално неутрално рН растението усвоява до максимална степен всички микро и макро елементи от почвата. 
 
Приложение 
Панамин Агро® е приложим за всички култури. 
Продуктът се прилага листно, като може да се смесва с почти всички препарати на пазара, а има и свойството да действа като катализатор. 
 
„Когато се смеси с какъвто и да е пестицид, умножава действието му и е достатъчно да се сложи само 50% от дозата, а той работи все едно е сложена 100%“, каза Ангел Кинанов. 
Важно за земеделските производители е, че Панамин Агро® се прилага стандартно – с пръскачка, без особености на дюзите.
 
Разрежда се лесно, дюзите не се задръстват и торът не полепва по тях.  
„Бъркалката трябва да е постоянно включена, тъй като Панамин Агро® е скално брашно и може да се утаи, но това е стандартно за повечето препарати. Важно е да се отбележи, че когато се смесва с други пестициди, се добавя последен“, каза Кинанов. 
 
Обикновено приложението на Панамин Агро® съвпада с вкарването на хербициди, фунгициди и други препарати. При полските култури се вкарва в по-ранна фаза. 
„Тогова оказва най-голямо въздействие и тогава успява един вид да закодира по-високите добиви на растенията“, посочва Кинанов.  
 
Разходната норма от продукта е два пъти по 150 г/дка при зърнените култури, 5 пъти по 150 г/дка при овошки, а при лозята - шест пъти по 150 г/дка.  
Интервалът на прилагане е през 10- 15 дни от фаза 3-6 лист, при температура 8-28 градуса. Панамин Агро® може да се разпръсква отделно или заедно с всички конвенционални средства за растителна защита, но pH нивото на разтвора не трябва да бъде по-ниско от 3,4. 
Изключение правят препаратите, които се разпръскват в киселинен разтвор. С тях продуктът не бива да се смесва, тъй като настъпва реакция на калия. 
 
Ползите са много
„Това е гениална идея, базирана на много просто решение. През тези естествени, фино стрити скални брашна и минерали, се осигурява запас от най-важните елементи, необходими на растенията“, казва Кинанов. 
 
Чрез третирането на растенията с Панамин Агро® се намалява себестойността на продукцията чрез редуциране на други препарати. 
Панамин Агро®  драстично увеличава добивите между 10 и 20%, като Ангел Кинанов отбеляза, че миналата година повечето добиви от растенията, третирани с него, са били с от 15% нагоре. 
 
Друга доказана полза е, че с този листен тор се увеличава качеството на продукцията. 
„Има опити с изцяло фуражни сортове пшеница, които придобиват хлебни качества с повишаване на протеина и глутена в тях“, добави Кинанов. 
 
 
Панамин Агро® е изследван в Института по земеделие в Карнобат, Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, Аграрен университет в Пловдив. 
„Има и над 70 опита при реални земеделски производители, които опитаха от продукта и отчетоха по-добри резултати дори и от институтите“, заяви специалистът. 
 
Учените и земеделските производители са категорични, че препаратът се препоръчва като изключително подходящ за преодоляване на стрес от типа на късно засяване, лош предшественик, късно поникване, лоша зима, суша, слани, мраз. 
Панамин Агро® развива имунната и кореновата система, ускорява фотосинтезата и по този начин растението не се повлиява от различните видове стрес, а в допълнение торът подобрява резултатите чрез натрупване – с всяка следваща година на използване.
 
Панамин КО ДЗЗД е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на PANAMIN GmbH, Австрия – производител на листни торове от ново поколение.