С общо осем заразени с Африканска чума по свинете (АЧС) диви прасета завърши миналата седмица, сочат данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). От ведомството съобщиха за открити 5 броя болни животни в средата на седмицата и за още 3 в петък. Последните са във вторично възникнали огнища в областите Габрово и Ловеч.

Как се гледат прасета в индустриална ферма?

Две от свинете са намерени на територията на ДГС "Плачковци", област Габрово, и едно - на територията на ДЛС "Троян", област Ловеч.

Предходната седмица (29 юни - 5 юли) отбеляза 14 болни диви прасета, пак по данни на БАБХ.

На заседание на областната епизоотична комисия в Кюстендил стана ясно, че по отношение на острите заразни заболявания по животните обстановката в областта е благоприятна, съобщи БТА. През май и юни са изследвани 13 броя диви свине, отстреляни от държавното ловно стопанство "Осогово", от които няма случаи на положителни проби за АЧС.

Все пак остава рискът заболяването отново да проникне, тъй като вирусът присъства в дивата природа в цялата страна и съседните ни държави.

В област Кюстендил са постъпили 325 заявления за регистрация на лични стопанства, а регистрираните са 309. Проверени са били 516 собственици на животновъдни обекти от общо 946, приложили марката "доброволно клане на свине" към края на август миналата година, съобщават още на заседаниета на комисията.

Новорегистрирана е една фамилна ферма за отглеждане на свине майки, а в процедура за регистрация са още две ферми. Общият брой на фамилните ферми в областта е четири. Няма регистрирани индустриални ферми за свине на територията на региона.