Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Цветан Димитров, който отговаря за сектор „Животновъдство".
 
 
Решението на премиера е взето след срещата на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди. Това беше първото от исканията в декларацията на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), която е основният организатор на националния протест в София днес.
 
[news]
Според НОКА, която е най-голямата животновъдна организация в страната, зам.-министър Цветан Димитров носи отговорност за проблемите с обвързаната подкрепа по Наредба № 3 за директните плащания.
 
Министър-председателят Борисов разпореди на министър Порожанов да освободи също така директорa на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.
 
„Разговоряхме дълго със Симеон Караколев и с министър-председателя Бойко Борисов. Обсъдихме нещата и исканията за оставки ще бъдат удовлетворени“, обясни министър Порожанов пред журналисти. От своя страна Симеон Караколев допълни: „Нашите протести категорично няма да бъдат политически. Получихме това, което искахме“.