Възнаграждението в земеделския сектор в Добруджа спада. През първата половина на 2020 г. работещите в кооперации и частни стопанства в Добричка област са получавали средно по 1237 лв. По данни на Териториалното статистическо бюро размерът на заплатите отрежда вече четвърто място на сектор „Земеделие”. С най-високо заплащане са работещите в енергетиката, образованието и държавната администрация. 

Земеделският сектор влиза в мярка 60 на 40?

1357 лв. е била средната месечна заплата в селското стопанство в Добричка област в края на 2019 г., сочат данните на статистиката. Това възнаграждение нареди тогава сектора на второ място в класацията, в която най-високи отново бяха заплатите на работещите в сферата на електрическа и топлинна енергия и газообразните горива.

За първите 6 месеца от 2020 г. заплатите на земеделските работници падат със 120 лв. в сравнение с края на 2019 г.

Статистиката отчита и спад на броя на заетите в селското стопанство. В края на юни 2020 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Добрич са с 11,5 %, или с 4,9 хиляди по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Намалението в обществения сектор е с 2,3 %, а в частния сектор е драстично по-сериозно - с 14,4 %. 

Селското стопанство осигурява сериозна заетост на жителите на Добричка област. Обработваемите земи на общо 216 землища възлизат на 3 млн. 438 хил. дка. Това са повече от 7 % от земеделските площи у нас, в които са концентрирани основните производства на зърно – пшеница, царевица, слънчоглед, рапица и ечемик. 

Настоящата стопанска година обаче донесе редица предизвикателства, свързани не само с пандемията COVID-19, но и с пропадането на реколтата от пролетни и есенни култури заради сушата. Земеделските стопани поискаха обявяване на форсмажорна година и внесоха подписки в областна управа.

Липсата на паричен ресурс за новата кампания, задлъжнялостта между фирмите и предстоящите плащания вероятно ще ескалират напрежение в сектора. Натрупаните загуби тепърва ще генерират още проблеми, за преодоляването на които ще са нужни години, прогнозират производителите.