Очакваните поднормени температури през последните дни от февруари възстановиха покоя при есенните посеви в южните и югоизточните райони на страната. Те обаче не се благоприятни за овошките и цъфналите през последните дни бадеми в страната.
 
 
„Тъй като имаме снежна покривка, посевите са защитени на голям процент от ниските температури, които се очакват. За момента всичко е покрито със сняг и няма опасност за измръзване при пшеницата и рапицата. Опасно е там, където посевите са без снежна покривка“, коментира Красимир Анастасов, агроном в компания за семена и торове за Фермер.БГ.
 
При бадема, на места в Южна България (Петрич, Пловдив, Пазарджик) и в източните райони на страната (Варна) близо месец по-рано от обичайните срокове, са регистрирани фазите цветен бутон и цъфтеж. Критични за цветовете на овошките са температури под минус 2-3°С, а за цветните бутони - минус 6-7°С. В момента температурите в по-голямата част от страната са под тези стойности.
 
„При бадемите и овошките се очаква да има проблеми. При тях конусът е отворен и се очаква да има измръзвания. Същата е ситуацията и при кайсиите, които са широко разпространени както в Северна, така и в Южна България. При тях със сигурност ниските температури ще се отразят върху добивите и качеството на продукцията. Студовете са проблемни за овошките, защото винаги остават открити, за разлика от зърнените култури“, добави агрономът.
 
По данни на НИМХ при БАН, през периода в по-голямата част от страната условията ще бъдат неподходящи за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия - подхранването на есенниците с азотни минерални торове, предсеитбените обработки на площите предвидени за сеитбата на ранните пролетни култури – фий, овес, пролетен ечемик, градински грах.