Както Агри.БГ писа, от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) изготвят своя, преизчислена технологична карта за разходите при отглеждане на животните.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

“Изготвихме си наша технология за определяне на цените с приходи и разходи. Това, което излезе е малко над 60 лева на овца-майка или коза-майка. В момента се получава разлика, породена от по-високите цени на фуражите”, каза Симеон Караколев, съпредседател на организацията след заседание на Управителния съвет. 

Още миналата седмица той сподели пред нас, че настояват за Консултативен съвет по животновъдство. 

“Ако от министерството на земеделието не са заложили подобно подпомагане, ще търсим съдействие от народните представители”, посочи Караколев и добави, че все пак е необходима отправна точка. 

Искаме 60 лв. На животно, защото нашите изчисления показват такова разминаване между приходите и разходите и това е при цени на зърното, които са към момента - около 800 лв./тон зърно, на комбинираните фуражи - 900 лв./тон без ДДС. 

“Когато ситуацията през септември се промени и тези нива отидат още нагоре, ние настояваме отсега да има ясен механизъм, по който да знаем как ще бъдат дофинансирани тези разходи. Притесненията ни са, че тогава ще влезем в зимния период, тогава алтернативата е нулева”, обясни Караколев.

Той допълни, че овцевъдите и козевъдите очакват тежко лято.

“Въпрос на разговори е дали тази сума ще бъде договорена. Очакваме обратна връзка от страна на министъра”, добави той.