Държавна помощ за реализация на българско агнешко месо ще бъде отпусната за трета поредна година. На работна група е взето решение кланиците да получават по 10 лв. за купено и заклано агне/яре, а цената, на която те ще са задължени да купуват от стопаните, е минимум 7,50 лв./кг живо тегло без ДДС, което ще дойде над 9 лв./кг с ДДС, научи Агри.БГ.

ДФЗ изплати над 104 млн. лв. по Схемата за преразпределително плащане

Ако не се затегне контролът на вноса на евтино македонско агнешко обаче, тази помощ ще остане безполезна, опасяват се родни овцевъди. От понеделник следващата седмица тръгва същинската кампания за продажба на агнета, а пазарът е неспокоен. „Няма как да се правят сделки за българско агнешко на 20 лв., при положение че има македонско на 15 лв.“, сравняват стопаните.

От НОКА вече сигнализираха за голяма търговска верига, която подбива пазара с евтино македонско агнешко. Затова те апелират Министерството на земеделието час по-скоро да вземе мерки за засилване на контрола.

„1-2 субекта, които внасят 100 тона с по 3 лв. по-евтино и печелят 300 000 лв., ще сринат пазар за 3 млн. лв. Ако не ограничим по някакъв начин тези 300 000 лв., после държавата ще трябва да компенсира 3 млн. лв., няма логика“, коментира Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

По негова информация македонските овцевъди в момента получават държавна субсидия за продадено агне за клане в размер на 6-7 евро на бройка и за оставено женско агне за разплод – 11-12 евро на бройка. Ако България не ограничи вноса, от Асоциацията ще настояват родните овцевъди да бъдат субсидирани по същия начин, за да бъдат конкурентни на македонските си колеги.

„Агнешкото месо е достатъчно. Това, че 1-2 дни преди Великден в няколко търговски обекта липсва агнешко, по никакъв начин не говори за дефицит, както твърдят веригите. Овцевъдството е един от малкото сектори, които задоволяват вътрешните потребности, без да има нужда от внос. Изключвам това, което се наблюдава в момента чисто ценово. Понеже македонското влиза на 30% по-ниска цена, нормално е никой да не бяга от нея“, посочва браншовият представител.

В момента от бранша са в очакване какви ще бъдат ставките за животновъди по Ковид мярката, както и при какви условия ще се отпускат обещаните от Министерството на финансите 100-110 млн. лв. за закупуване на фураж за животновъдите.