Поне 20% от животните влизат в групата „виртуални“. Твърди се, че в момента овцете са над 1,3 милион, но реално са някъде към 1,1 милион. Значителен ресурс, над 30 % от средствата, се „източват“ по този начин и отиват не по предназначение, заяви проф. Иван Станков, изпълнителен директор на НОКА, пред журналисти.

План ускорява работата на ДФЗ

По време на Националния събор на овцевъдите до Лясковец той коментира проблемите в сектора. По негови думи ситуацията с изкупните цени тази година е по-добра. Всички агнета по Великден и Гергьовден били изкупени на задоволителни цени, а млякото в отделни райони – за 1,50 лв./л. 

Неговото притеснение е, че заради европейски регламент, който определя вълната като страничен продукт подобно на червата, стопаните не могат да я реализират и я горят. Сред тях е Димитър Ненов от Търговище, който гледа 600 овце и тази година е изгорил над един тон. Той определя цената на млякото като по-добра, докато тази на агнешкото – като „леко замръзнала“.

За да си гарантира по-висока изкупна цена Марин Маринов от Шуменско, който отглежда 800 овце млечно направление, създава сдружение заедно със свои колеги. С него те успели да си гарантират с 30 % повишение до 1,40 лв. за литър овче мляко. Остават обаче проблемите с работната ръка и нуждата от механизация.

Самият той е имал 1500 овце, но е бил принуден да редуцира бройката именно заради липсата на техника и работници. 

„Заплатата на един овчар е 1000 лв., после имаме по 10 ст. на литър мляко премия. На месец 1300-1400 лв. си ги изкарва. От тази година планирам да ги премирам и за живородено и предадено агне“, казва Маринов, цитиран от БНР. 

За Ана Минковска пък от панагюрското село Бъта голям проблем е административната част. Заедно със съпруга си и четирите им деца са се прибрали от гурбет в Испания и се захванали с отглеждането на 400 овце. Хранят надежди двамата им сина да продължат започнатото.

„Трудно е, но се справяме. Изкупните цени варират, което не ни устройва, но се борим“, споделя чаровната стопанка.