Както Агри.БГ вече писа, земеделското министерство подготвя отпускането на помощ за кланиците, които обработват агнешко месо. Освен това обаче овцевъди настояват и за отпускането на държавна помощ за нереализирани агнета, научи Агри.БГ.

Пролетни тревоги: Каква ще е цената на гергьовските агнета?

“Великден и Гергьовден наближават, а потреблението на агнешко месо не е голямо. Затова направихме предложение да се отпусне държавна помощ за нереализираните агнета”, коментира за Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

По думите му пандемията от COVID-19 оказа силно влияние върху сектора, като негативите продължават да се проявяват.

“Към днешна дата много от ресторантите все още не работят. Оттук следва и въпросът къде да се реализират всички тези агнета. Стана ясно, че министерството цели да ограничи вноса и ще стимулира кланиците да купуват българско агнешко с отпускането на тази помощ, но в крайна сметка - цена няма, търсене няма и консумация също няма”, добави още Караколев.

Именно затова овцевъдите се опасяват, че няма да намерят реализация на агнетата си.

“В действителност сме притеснени, че ще има непродадени агнета. Затова и предложихме още отсега да се търсят решения за държавна помощ за нереализираните животни”, заключи той.

По последни данни на ресорното министерство за периода 24 – 31 март цените на едро на цяло агне са в диапазона от 14,25 лв./кг (Пазарджик и Смолян) до 16,64 лв./кг (Варна, Добрич и Шумен). Средната цена на едро на цяло агне за страната нараства с 2,7% до 15,36 лв./кг. В големите вериги засега не се продават цели агнетата. Цените на дребно в другите търговски обекти варират от 13,00 лв./кг (Смолян) до 15,55 лв./кг (Враца и Монтана). 

Читатели на Агри.БГ коментират, че кланиците вече изкупуват агнетата на цени от 5 до 5,50 лв./кг живо тегло. Според други фермери обаче цената на агнешкото за живо тегло не трябва да бъде под 7 лв./кг живо тегло.