По отношение на актуализацията на бюджета за 2022 г. овцевъди и козевъди настояват за бюджет от 40 млн. лв. за справяне на кризата с фуражи, енергоносители, горива, повишени разходи за работни заплати и осигуровки.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Това се посочва в становище на НОКА, изпратено до парламентарната Комисия по земеделие и ресорния министър Иван Иванов. Няколко дни по-рано от асоциацията коментираха за Агри.БГ, че по техни изчисления са нужни малко над 60 лв. на овца-майка и коза-майка, с които стопаните да покрият разликата между приходи и разходи.

Относно забележките по Стратегическия план от бранша настояват да се преразгледа интервенцията за преразпределително плащане, така че подпомагането да бъде насочено към малките и средни животновъди. Те настояват да се плаща за първите 500 дка (а не 300 дка, каквото е предложението в момента) за стопанства до 3000 дка (а не 6000 дка, както е заложено).

От НОКА дават следния пример съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ):

300 дка = 20 ЖЕ = 133 бр. ДПЖ
500 дка = 33 ЖЕ = 222 бр. ДПЖ

Асоциацията обръща внимание и на предложението за 50% финансова помощ за малки стопанства по интервенцията за „Инвестиции в земеделските стопанства, насочени към опазване на компонентите на околната среда“. Според тях тази помощ, която ще се дава от догодина, следва да се увеличи на 80%.

Техните аргументи са, че малките земеделски стопанства имат ограничена възможност за вземане на кредити. Тъй като се предвижда минималната стойност на интервенцията да е 15 хил. евро, на тези фермери ще са им нужни поне 5 години, за да ги изплатят, което не би ги накарало да участват, смятат от НОКА.