Наблюдаваме засилен внос на охладено месо от Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната – около 20% по-ниски цени от тези, които са към момента, заявява пред Нова телевизия Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Контрабанда на агнета донесе условни присъди - отново

Родните производители отново очакват пазарът преди Великден да се напълни с вносно охладено агнешко, което е със съмнително качество, предимно от Македония. 

Животните в Македония се изхранват с месокостно брашно, което в Европейския съюз е забранено, а там не е. Затова ние искаме да има засилен контрол за вносни меса по границите. Надявам се, че веригите имат благоразположението да работят само с българско месо, призовава Караколев. 

В същото време у нас ДФ „Земеделие“ обаяви, че ще отпусне 1 млн. лв. за реализация на българско агнешко месо в кланиците. Целта е да се даде възможност по време на Великденските празници и Гергьовден през 2021 г. животновъдите да реализират голяма част от стоката си на пазарни цени. 

В момента  цената за килограм живо тегло агнешко е между 6 и 8 лв., което е с 15 % повече от миналата година. В магазина обаче цената за килограм започва от 13,50 лв. и достига до 17,50 лв. – в зависимост от това дали избираме бут или плешка и в коя част на страната пазаруваме, се съобщава в репортажа. 

Ежегодно за Великден у нас се консумират около половин милион агнета. Браншът е категоричен, че има достатъчно българско месо, за да задоволи търсенето. „Родното обаче тази пролет ще ни струва по-скъпо, тъй като разходите за отглеждането са скочили поне 2-3 пъти за последната година“, споделя овцевъдът Красимир Кирилов. Сметката му показва, че за да покрие разликата от обора агнешкото ще тръгне поне с 15 % по-скъпо от предишния Великден.