Овцевъдството в българските села започва слабо да се възстановява. Това се посочва в доклад на Европейската комисия (ЕК) за развитието на сектор Селско стопанство, публикуван през месец юли, цитиран от Асоциация на българските села. В Румъния също се отчита лек ръст в овцевъдството.  

В доклада на ЕК се посочва, че основната причина за тези показатели е стабилизираният положителен тренд в средната пазарна цена на едро на агнешкото, която е 572EUR/100 кг. през месец май 2014. Тя бележи ръст от 15% спрямо същия период през 2012-а и 2013-а година.



Добрите добиви от фуражни култури и сравнително по-ниските цени на зърното през миналата и тази година също са сред факторите за слабото възстановяване на сектора.

Отрицателен ефект в настоящия момент може да окаже разпространението на болестта Син език, която през последните седмици обхвана висок процент стада както в Южна, така и в Северна България. Преди дни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) забрани пазарите за животни в цяла България.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!