С безкрайни тучни пасища добруджанското плато е било през вековете идеалното място за отглеждане на животни, показват историческите данни, сподели Живко Желев, кмет на село Паскалево за седми мандат. 

Бонус паша! Как в Германия поддържат овцевъдите и козевъдите

Именно овцевъдството става причина за възникването на днешното село Паскалево. През XVI век турският Ези бей поставя основите на чифлик, който се превръща във важно средище за овцевъдите от цяла Североизточна България. Векове наред тук се е развивало животновъдството.

„Преди десетилетия тук са се гледали шест стада овце и кози, както и 800 глави едър рогат добитък. Сега е различно. Вече няма животни, няма свине, само около 40 овце и телета и 3-4 магарета”, разказа Живко Желев.

Процесите в село Паскалево не са изолирано явление. Това се случва с повечето добре развити животновъдни стопанства в цяла Добруджа. 30 797 е броят на овцете, регистрирани по Наредба 3 за 2019 г. в Добричка област, сочат данните на ОД „Земеделие”. Три години по-рано броят им е бил със 7 000 повече. Това означава, че поголовието е намаляло с близо една пета.

Тази тенденция е по-слабо изразена при говедата, които наброяват през последните години малко над 24 000 в цялата област. Процесите обаче са необратими. 

През 2019 г. рязко нарасна броят на млечните ферми, които обявяват фалит и разпродават или ликвидират животните, сочат данните на Асоциацията за развъждане на черно-шарената порода у нас.

Село Паскалево и кооперацията не правят изключение – говедата вече ги няма. Подобна е картината и в друго добруджанско село, което вече приключва ликвидирането на кравефермата. По изчисления на председателя на ПТК „Житница” Венко Божанов всяка година животновъдното стопанство трупа загуби от порядъка на 200 000 лв.   

Тъй като стадата са ликвидирани, на мястото на тучните пасища започват да се отглеждат традиционните за Добруджа култури – пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, разказва още кметът на Паскалево Живко Желев. Земеделските земи около селото обхващат 21 000 дка, които се обработват от 46 земеделски стопани и една кооперация. Цялото землище възлиза на 24 000 дка. 

Плодородната земя и възможностите за животновъдство стават причина по времето на социализма тук да се изгради едно от най-проспериращите в страната ТКЗС-та. Как е работило, какви култури са се отглеждали, какви са били добивите и резултатите от селекцията на животните днес е трудно да каже, защото даже музеят на бившето стопанство вече е унищожен.