Председателският съвет на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) поиска оставките на зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров, Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” и на д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство”. Това съобщиха от НОКА за Фермер.БГ.
 
 
Председателският съвет на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) - Национална Асоциация за развъждане на млечни овце в България, Асоциация за развъждане на млечни породи овце, Асоциация за развъждане на плевенска черноглава овца, Развъдна асоциация на местни породи овце, Асоциация за развъждане на породата Лакон в България, Асоциация за развъждане на млечни породи кози и Асоциация за защита на редки автохтонни породи – Калоферска дългокосместа коза изпрати декларация до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с тези искания.
 
[news]
Причините са няколко. Според асоциациите, с оглед на създалата се ситуация, свързана със съдебното решение за отмяна на чл.23 от Наредба 3 за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания за някои от експертите в ресорното ведомство е дошло „време разделно“, пише в декларацията. 
 
 
Като мотиви овцевъдите посочват „водене на неадекватна с нуждите на бранша политика, създаваща противопоставяне и невъзможност за решаване на наболели въпроси в сектора“. В декларацията е записано още, че посочените експерти „нямат морално право да заемат повече позиции, касаещи вземането на национално отговорни решения“.
 
 
Асоциациите смятат, че отговорните длъжностни лица е нужно да понесат своята отговорност, „преди воденето на каквито и да е конструктивни разговори за бъдещето на бранша“. 
 
От НОКА са категорични, че ако не се предприемат нужните действия, овцевъдите ще преминат към активни действия.