Под звуците на прочутия гайдарски оркестър 101 каба гайди започна единственото по рода и мащабите си шесто издание на Националния събор на овцевъдите в България. Събитието се провежда край Петропавловския манастир и ще продължи до неделя, 14 май.
 
Форумът откри Симеон Караколев, председател на Асоциацията на млечните овце (НАРМОБ) и организатор на събитието, последван от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Живко Живков и кметовете на Велико Търново и Лясковец.
 
 
Овцевъдният събор за поредна година доказа, че е микс от традиция и съвремие, история и настояще, което е в основата на битовата култура, фолклора и занаятите, развиващи се и до днес.
 
 
Още в първия ден на събора посетителите имат възможност да видят над 300 изложители, животновъди, производители на млечни продукти и дистрибутори на селскостопанска техника. В рамките на форума всеки може да опита от традиционния вкус на българското сирене и кашкавал, примесен с автентичността на региона от който е.
 
 
По време на изложението заинтересованите могат да видят още конни атракции, демонстрации на ловни соколи, изложба на кучета, нестинарско шоу, пресъздаване на бойни умения, съхранили се от прабългарите и, разбира се, да вкусят традиционно от българските гозби, приготвени лично от Ути Бъчваров.
 

В рамките на форума, на 13 май, ще се проведе и кръгла маса за състоянието и перспективите в овцевъдството с участието на представители на браншови организации от 24 държави от Европа и Централна Азия.