Държавата няма ясно мнение по темата за ваксинацията на животните срещу Син език, смятат животновъди. Преди около три седмици на последното заседание на Кризисния щаб към МЗХ, от БАБХ предложиха да се пристъпи към ваксинация сега – през септември. Имаха нужда от една седмица, за да сондират с какви ваксини се разполага в Европа. Очаквахме в рамките на една седмица и ваксинационен план на ветеринарите, обясни пред Фермер.БГ Янка Попова, овцевъд и председател на Регионалната асоциация на овцевъдите в Сливен.
 

Какво обаче се случи?
 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:




Само преди седмица на среща между животновъди с министър Васил Грудев, вече не се дискутираше нищо подобно. Това решение за ваксинация през септември спря да се дискутира и никой не ни обясни защо и кое налага тази промяна в начертания само преди три седмици план, обясни Янка Попова.


По-късно стана ясно, че няма достатъчно ваксини за съответния щам, който бушува в България и в момента говорим само и единствено за ваксинация през месец април, която според нас ще е закъсняла, коментира още Попова. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!