Овцевъди протестираха пред Европейски парламент в Страсбург. Фермери от Франция ги подкрепиха също и изкараха овце пред Айфеловата кула. Причината за протестите на западно-европейските фермери този път се оказа различна от проблемът с цените и пазара на мляко и месо. Животновъдите изкараха овце заради закон, според който се забранява убиването на вълци. Според овцевъдите в Белгия, Холандия и Франция, защитните мерки в полза на популацията от вълци застрашава сериозно стадата с овце.

 

"Да им имаме проблемите", коментираха лаконично пред Фермер>БГ, български овцевъди. Те не отрекоха проблемите, които вълците могат да окажат върху овцевъдството, но заявиха, че в сравнение с болестта Син език и неконкурентният пазар на мляко и месо, това е "бял кахър". Родни овцевъди са категорични, че ловните дружинки по селата, както и изключително ефективните овчарски кучета, опазват достатъчно овцете у нас и питатлаконично :" Кой обаче ще ни избави от Вълците по администрацията и корпоратвно обвързаните фирми в пазара на мляко и месо...?"

 

Макар проблемите на овцевъдството в България да са много по-сериозни и секторът да е буквално на ръба на фалит, то последният ефективен протест бе организиран преди повече от 3 години. Тогава жандармерия и сили на МВР арествуаха протестиращите фермери.

 

протест овце
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!