Представители на овцевъдни организации се обявиха категорично за предприемане на мерки за компенсиране и на говедовъдите във връзка с епидемията от Син език в цялата страна.

 

Животновъдите се срещната днес с министъра на земеделието и храните Васил Грудев, за да обсъдят краткосрочните финансови мерки за обезщетяване на животновъдите заради загубите от Син език, както и всички средства, свързани с обезщетяването на фермерите и актуализацията на методиката за обезщетенията.

 

Ситуацията с сектор Овцевъдство е много сложна и очакваме в началото на октомври да получим допълнително подпомагане по De minimis, заради загубите на всички овцевъди от отпаднали заради Син език овце, коментираха пред репортер на Фермер.БГ от браншовите организации.

 

Заедно с настояването за изплащане в най-кратки срокове на всички суми към овцевъдите, днес от сектора настояха през министър Грудев държавата да намери пари за обезщетения и на говедовъдите.

 

„След като бъде изплатен De minimis на овцевъдите, трябва да бъде намерен начин да се осигурят средства и за обезщетение на говедовъдите. В момента има много заболели от Син език говеда и се очаква и в този сектор ситуацията да се влоши сериозно“, заявиха овцевъди.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!