Овцете обикновено се отглеждат заради вълната им. Рядко - заради месото им. В Сенегал обаче има една порода, която е възприето да се отглежда като домашен любимец. Тя е много скъпа и заради нея се организират конкурси за красота, пише британското издание National Geographic.

На какво да разчитат овцевъдите от 2023 г.?

В началото на пандемията от Covid-19, стоейки си у дома в Дакар, фотографът Силвен Черкауи за първи път научава за овцете Ладум. Той ги вижда на билбордове. На един от тях дори пише: „Купете кола и ние ще ви дадем овца!“

В тези реклами правят впечатление животните. Те са величествени и големи, за разлика от по-малките, по-сиви овце, които са често срещани в Сенегал. Тези обикновени овце често се принасят в жертва от мнозинството мюсюлманско население на празничния празник Ид ал-Фитр.

Черкауи започва да търси повече информация за овцете Ладум. Научава, че те произхождат около 1970 г. като хибрид между мавританска и малийска порода. Известни са с добрия си външен вид, висок ръст, изпъкнали муцуни и извити рога. Могат да тежат до 181 кг и да достигат 1,2 метра височина.

В Сенегал овцете са много търсени. Богатите сенегалци често плащат 8 000 паунда, а понякога и значително повече за едно животно, като рекордите достигат до 65 000 паунда, казва Черкауи.

Фотографът дори ги определя като Rolex-ът на овчете.

Да притежават Ладум е скъпо и луксозно, казва той.

Цената може да варира в зависимост от „размера и теглото на овцата, формата и симетрията на рогата, извивката на муцуната и размера и симетрията на тестисите“, Овните често са по-ценени от овцете, въпреки че, разбира се, и двете са необходими за разплод на животните, което може да се окаже доходоносно начинание.

Много от собствениците на Ладум показват животните си в конкурси за красота, излъчвани всяка година по сенегалската телевизия. Победителят получава награда от храна и пари — а овцете им стават много по-ценни, ако решат да ги продадат.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермерите, поддържащи пасища чрез косене, нямат право на допълнителни субсидии по екосхемите

Пасища и фотоволтаици - съвместими ли са?

Близо 160 млн. лева са получили овцевъди и козевъди през 2022 г.