Голям пожар е избухнал вчера след обяд край свиленградското село Младиново в подножието на Сакар планина. Застрашени са били крайните къщи на селото, а огънят се е разпространил на периметър 6000 декара, съобщиха за БТА от областната администрация в Хасково.

За вредата от горенето на слама и стърнища

Единият фронт на пожара е обхванал 1000 декара площ и е унищожил сухи треви, пасища и храсти. Второто огнище се е разразило много бързо и е опожарило над 5000 декара площи със сухи треви и храсти, лозя и овощни градини. Високите температури и изключително силният южен вятър допълнително са затруднили гасенето и овладяването на стихията.

Първоначалните огледи показват, че отново причина за запалването е почистване на пасища и човешка небрежност, уточнява администрацията. През цялата нощ на терена са работели 9 противопожарни команди и 4 високопроходими коли на Горското предприятие. Огнеборците са успели да спрат пламъците на 50 метра от крайните къщи и евакуация на населението не се е наложила. Спасена е била и близка гора.

Тази сутрин ситуацията край село Младиново е спокойна. На място дежурят 3 противопожарни автомобила, се посочва в съобщението.