Затоплянето на времето, макар и започнало съвсем скоро, пак е на път да излъже овошките в Северозападна България, притесняват се стопаните, защото набъбването на пъпките е факт и в равнината, и в планинските части.

Времето: Поредно затопляне и снеготопене

Хората се страхуват, че променливото време пак може да се окаже фатално за реколтата им и тази година. Затова се надяват, ако баба Марта се разлюти, да не е за дълго и да не натрупа изведнъж много сняг.

„Лично аз ще се почувствам по-спокоен чак като мине 26 март, защото още помня деня, в който миналата година снега попари и цветовете на ранните сливи и надеждите ми за някаква реколта. Няма нужда да ви пояснявам, че просто нямаше такава. Та затова си ме е страх от времето през този лъжовен месец. Всички знаем, че баба Марта може да е много люта“, обяснява Светлин Симеонов, който има овощна градина в Предбалкана.

В равнината стопаните също не са застраховани. Те даже вече изпитаха капризите на природата тази година.

„Само преди 2 дни, както си валеше дъжд, изведнъж го пресече на суграждица и капките дъжд започнаха да залепват по клоните на дръвчетата. Помислих си, че и при нас се случва това с ледолома, който създаде много проблеми на колегите от планинските части преди месец, но този път на нас ни се размина, защото валежът бързо спря и след около час все едно нищо не се беше случвало. В моята овошка ледът се стопи бързо, без да счупи нито един клон. Сега да видим като се затопли дали не са отишли пъпките. Надявам се, че и с това съм се разминал, но знае ли човек“, коментира Георги Николов, който има овощна градина край река Дунав.

Овощарите в региона обаче оползатворят по-топлите дни, за да избързат с второто зимно пръскане. То задължително се прави преди разпукването на пъпките, които така или иначе вече са набъбнали. Изключително важно е, защото ограничава популацията на листните и щитоносните въшки, педомерката, червения овощен акар листозавивачките пък и пази от ранното и късно кафяво гниене, което може да нанесе сериозни щети.