Градушката, която унищожи над 5 000 дка овощни градини в сряда вечерта в Сливенско се е разразила основно на север от Тунджа. Това разказа за Агри.БГ Коста Петров от Националната браншова камара „Плодове и зеленчуци“, който е производител на праскови от Сливен. 

Четете още: Георги Радев: Няма по-голям ужас от това градушката да обере реколтата дни преди жътва

 

Засегнати са селата Селиминово, Гавраилово, Чинтулово, Мечкарево, Самуилово и други. Пострадали са сериозно и много полски култури – царевица, слънчоглед и жита. 

„Надяваме се на среща с министъра да се инициира работна група и да се компенсират хората, които са с пропаднали площи. На места продукцията 90% е на земята, а не просто да е ударена“, казва още овощарят. 

От местната общинската служба „Земеделие“ са реагирали бързо. Сутринта в четвъртък вече са били на място и са призовали стопаните да започнат да подават молби за щетите. 

Въпреки че има стопани със застраховани насаждения, Петров не е оптимист за евентуалните компенсации. За него е абсурдно в този момент от застрахователния сектор да извадят 20-30 млн. лева за земеделците. 

Според него за трайното решение на проблема с градушките и щетите, които нанасят, е необходимо да се инициира отново проверка от аграрното министерство на противоградната система.

„Има нещо неефективно – дали ракетите, дали организацията, дали и двете, защото тези ракети, с които сега се работи, стрелят до 8 000 метра, а един градоносен облак се движи от 10 000 до 15 000 метра. Не можете да останат част от облаците необработени и да се очаква, че няма да има пробив“, казва още опитния стопанин. 

В сливенското Старо село има площадка, там се намира и командването за цяла Югоизточна България. Радарите ѝ хващат всички облаци от Истанбул до Букурещ. Изстреляни са изключително много ракети и пак няма резултата. „Това означава, че или системата е сбъркана или ракетите са неефективни. Не може да се гърми сякаш сме в Украйна, а да няма никакъв резултат“, коментира Петров. 

От региона ще настояват пред Министерството на земеделието да се отвори прием на проекти за закупуването на противоградни оръдия с шокови звукови вълни, които могат да защитават около 800-900 дка площ. Цената им е около 100 000 лева. Ако се съфинансира тази покупка с 50%, може един стопанин или няколко, които се обединяват, ще осигурят защитата на земеделските си площи.

В страната вече на няколко места работят такива противоградни оръдия. В случай, че се поставят оръдията на мобилна станция, те ще могат да покрият още по-големи територии. 

„Освен това искаме застрахователите да имат презастраховател, голяма фирма, която при подобни събития ще може да реагира бързо и адекватно. Докато една малка фирмичка трудно се справя с подобно предизвикателство“, казва още Коста Петров.