Високите температури през зимата не са благоприятни за овощарството. Няма ли студ през зимните месеци, рискуваме да нямаме добър цъфтеж и респективно нормална плодова реколта през следващата година”, коментира за Агри.БГ перспективата за овощарите за следващата реколта проф. Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил. 

По думите му промените в климата оставят отпечатък върху всички видове плодни дръвчета, които залагат плодните си пъпки именно в студа. 
Напоследък климатичната тенденция е такава, че летните месеци стават все по-горещи, валежите стават все по-малко и това ще нанесе сериозни вреди върху българското овощарство”, прогнозира още той и допълни, че ако зимата се повтори като миналогодишната има риск от липсата на плодове в овощните градини.

Марие Николова: Затварянето на цикъла от градините до преработката дава предимство

“Трябва да има ниски температури, за да премине процеса на цветообразуване. Задължителни са определени часове от порядъка на стотици хиляди часове, които трябва да са между 0 и 5 градуса, за да стане нормално формиране на плодните органи при овощните култури. Ако температурите се повторят както миналата година през декември и януари с температурни амплитуди, достигащи до плюс 15-18 градуса, това не е добре за овощните дървета”, каза още проф. Сотиров. 


Науката в областта на овощарството се опитва да отговори на климатичните промени, въвеждайки в селекция сухоустойчиви видове, които нямат нужда от много ресурси. 

Стремежът е да създаваме селекция на сортове, които са сухоустойчиви, но в същото време и студоустойчиви, защото един пролетен мраз е достатъчен да унищожи реколтата в даден регион. Липсата на валежи и повишаване на температурните условия, или като цяло промените в климата, налагат да насочим нашите усилия като селекционери именно в създаването и отбора на сортове, които да могат да устоят на климата. Търси се по-късен цъфтеж и по-икономично използване на водата от почвата”, коментира още селекционерът от Института по земеделие в Кюстендил.