Нито една от чисто овощарските организации не беше поканена на срещите, които се организираха по повод Плана за възстановяване и орязаните средства за напояване. Това каза за Агри.БГ зам.-председателят на Добруджанския овощарски съюз Димитричка Търпанова. 

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

“Организации като Съюза на дунавските овощари, Добруджански овощарски съюз, Асоциация на овощарите в България, Асоциация “Българска праскова”, които от години представляват бранша - земеделското министерството не сметна за нужно или прецени, че производителите на плодове нямат отношение и интерес от възстановяване на напоителната система на България и не ни включи в дебата”, каза Търпанова и добави, че говори от името и на председателя на Съюзът на дунавските овощар Николай Колев.

Търпанова обясни, че нито на срещата със представителите на земеделското министерство, проведена във вторник, нито на тази със служебния вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов са били поканени овощарски организации. 

“Обидени сме. Освен че зачеркват с лека ръка 500 мил. лв. за напояване без да го съгласуват с бранша, сега разбираме, че пак сме зад приоритетните", отбеляза Търпанова.

Димитричка Търпанова: Явно министерството няма интерес да работи с производителите на плодове или е преценило, че на нас не ни трябва напояване.

“Поради липса на закон за браншовите организации, по техни критерии обсъждат тази изключително важна за нас тема с браншови организации, които са им удобни”, посочи тя.

Агри.БГ научи, че срещата при министър Пеканов е приключила малко след 16:30 ч. в сряда, като нашите читатели могат да очакват подробности от нея.