Предвеликденското време като цяло е добро за овошките. В момента няма слани и опасни нощни температури, съобщава за Агри.БГ председателят на "Съюза на дунавските овощари" Николай Колев. Ранните априлски слани обаче се подписаха и тази година в овощните градини.

Затопляне, но с още дъждове

В Силистренско още през март имаше измръзнали дръвчета, най-вече при ранните кайсии. Последвалите слани засегнаха и някои от другите овощни видове, но в малка степен. Пред БНР Иван Недев, най-младият във фамилната овощна градина от 300 дка кайсии в село Сяново, споделя, че сланата може дори да е оказала ползотворно влияние върху техните дръвчета. По думите на младия агроном ще се наложи ръчно да разреждат, тъй като овошките са натоварени с доста плод на този етап. 

На плодородна година се надяват и в планинските части на страната. В овощната градина на Дочко Пенелов в Панагюрище се отглеждат предимно ябълки и круши, а малкото праскови, които семейството отглежда най-вече за лична употреба, „сякаш измръзнаха от сланите през април“, споделя пред Агри.БГ овощарят.

Също така му прави впечатление, че като цяло тази година цъфтежа в региона е настъпил по-късно. Всеобщо е мнението, че, освен ако няма нещо извънредно, критичните моменти за опазване от измръзване и попарване са отминали. Часовникът може да се свери по застрахователния сезон, който и тази година започва след като основната опасност вече е отминала.

Голяма трудност ни е застраховането, защото никой застраховател не иска да сключва полица преди 20 април. А то точно дотогава е критичният период. На всички е известно това. Всяка година пораженията преди този срок са си за сметка на овощаря, заключава производителят и добавя, че въпреки това той всеки сезон си прави застраховка за градушки, които тепърва започват.

Загубите към днешна дата, причинени от ниските температури и сланите, не очакваме да ни бъдат признати", споделя и Иван Недев.

Междувременно, синоптиците обещават през следващите дни, до и след Гергьовден, времето да е предимно слънчево, с краткотрайни превалявания и спорадично захлаждане. За овощарите това означава спокойни празнични дни, поне по отношение на метеорологията.