Предложението областните консултативни съвети да представляват производителите на плодове и зеленчуци за нас е опит за политическо вмешателство и незачитане интересите на реалните производители  в сектора. Това се казва в позиция на Добруджанския овощарски съюз, изпратена до Агри.БГ.

Важното - слушайте в AgriПодкаст

“Липсата на закон за браншовите организации и невъзможността да се определи кой представлява сектор “Плодове и зеленчуци” действително е проблем, но на практика шест-седем са организациите, които работят в защита интересите на производителите на плодове и зеленчуци”, отбеляза зам.-председателят на съюза Димитричка Търпанова.   

Тя допълва, че те могат да бъдат идентифицирани по участието им в работата на  тематичната работна група (ТРГ), в която се полагат основите на Стратегическият план за земеделието в новата ОСП. 

“Съгласни сме с предложението на зам.-министър Явор Гечев, че след като не можем да приемем закон за браншовите организации, трябва в Стратегическия план да се заложат правила, които да легитимират представителността на сектора”, посочват от съюза. 

Предложението, което прави председателя на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Тодор Джиков областните консултативни съвети да представляват бранша за овощарите е неприемливо защото:

1.Областните съвети са създадени със заповед на министъра под управлението на областните управители;
2.Ръководството на тези съвети е със задължително участие и назначен секретар, служител на Областна дирекция "Земеделие и гори" по места;
3.Съветите бяха създадени, за да се събира информация по места от държавната администрация за състоянието и проблемите в сектора;
4.В тези съвети не членуват браншово мнозинство от представляващите производителите. Реално не се знае колко и какви производители има в тях. 

 

За нас е несериозно и неприемливо да се съгласим служители на министерството на земеделието и още по-неидентифицирани структури да защитават интересите на бранша.

Димитричка Търпанова: Тези съвети по-скоро ще защитават интересите на определени кръгове в земеделието и ще узаконяват решенията на управляващата политическа сила на района и на национално ниво.

Смятаме, че това е опит за политическо вмешателство при защита интереси в  сектора ни”, обясни Търпанова. 

Производството на плодове и зеленчуци носи в себе си спецификата за сектора, допълни тя. 
“Организациите на производителите на плодове и зеленчуци  са тези, които представляват реалното производство и не искаме по административен ред да се дава възможност за вземането на решения и манипулации  за сметка на нас реалните производители”, се казва в позицията на овощарите.