Преходът от зима към пролет тази година се оказва добър за овощарите в Северозападна България.

Демонстрация: Резитби за формиране на плододаване

„В местата с по-висока надморска височина на нашия регион все още могат да се събират калеми за присаждане на овошка. Важното е обаче това да става най-късно до началото на сокодвижението, което няма много да се забави като гледам, че напоследък температурите са около 13-15 градуса. Златно е временцето“, коментира Никола Николов, който от години се занимава с отглеждане на овошка.

Според него времето за присаждане на калеми няма да е много, но пък все още могат да се ползват най-различни методи – на разцеп, „кози крак“, страничен зарез.

„Когато изпращахме 2020 година и посрещахме с нови надежди настоящата, си мислех дали не съм натоварил 2021 година с повече очаквания, отколкото трябва. Сега, като гледам обаче си е струвало да мечтая за една по-добра стопанска година. И валежите бяха напълно достатъчно за овошките, и сега това хубаво временце, което ни е като безценен подарък от небето. Трябва да го използвам и затова бързам да приключа и с калемите, и с резитбата“, разказва Никола.

Според него е важно това да се направи навреме, защото иначе резервните хранителни вещества се насочват към върховете т.е. точно към онези части на растението, които при рязане се махат, а това никак не е полезно за което и да е дърво. С калемите трябва да приключи още в първата седмица на март, а с резитбата си е поставил задача да смогне най-късно до 20 март. И ако природата наистина остане толкова благосклонна, колкото и сега, стопанинът очаква наистина една добра реколта, която да компенсира загубите, които имал през миналата година.