Ще настояваме за увеличение на ставката по целевото подпомагане по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”. Това коментира пред Агри.БГ Димитричка Търпанова, зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС).

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

“Цените на препаратите са изключително високи, а с това просто се обезсмисля толкова ниско подпомагане. И бюджетът, отделен за помощта е малко, и ставката е много ниска”, каза Търпанова.

По думите й отпуснатата ставка от 10 лв./дка е крайно недостатъчна.

"Само карбамидът надвишава помощта, което тотално обезсмисля превенцията, но и цялото подпомагане”, категорична е Димитричка Търпанова.

По думите й само карбамидът е на цена от 8,70 лв. за 5 кг., като на места цената му достига до 12-13 лв.

Добруджанският овощарски съюз вече се срещна с другата браншова структура в сектора - Съюза на дунавските овощари. Двете асоциации подготвят писмо до земеделския министър, в което ще изкажат своите притеснения и ще настояват за увеличаване на бюджета и ставката по целевото подпомагане.

Схемата за зимни пръскания има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения. Утвърденият бюджет по нея за настоящата година е в размер на 6 млн. лв. и се предоставя на два етапа. Средствата за първия етап бяха разплатени през пролетта.

Към момента тече срокът за отчитане на дейностите. Той е до 12 ноември, а до 10 декември средствата ще бъдат изплатени, обещаха от ДФЗ.