Още от стартирането си схемата за държавната помощ за инвестиции в първичната преработка на растениевъдна земеделска продукция, се радва на голям интерес. Може би защото тя беше разработена по идея на производителите на плодове и зеленчуци.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Именно затова овощари подготвят писмо до ресорния министър проф. д-р Христо Бозуков с молба за отваряне на нов прием по схемата.

“Много държим държавната помощ да продължи във вида, в който се прилага. Схемата наистина работи! Това е искане на всички организации от сектора на плодовете и зеленчуците”, коментира за Агри.БГ Димитричка Търпанова, зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС).

Тя обясни, че втория прием по схемата съвпадна с локдауна, който се наложи заради пандемията от COVID-19. Именно затова много от производителите не са успели да изпълнят проектите си в 9-месечния срок от подписване на договорите.

"По искане на бранша срокът за отчитане беше увеличен, но по наши данни нотифицираният остатъчен бюджет е в достатъчен размер, за да могат производителите да кандидатстват и да изпълнят проектите си. Интензитета на помощта дава възможност на малките производители да стигнат до някакво подпомагане при условия, които вече са утвърдени и работят", добави Търпанова.

По думите й интересът е както към възможностите на бранша да си подготви продукцията за продажба на по-скъпи пазари и за по добра реализация, така и възможността да се купят машини за превенция на все по-осезателните климатични промени.

Схемата подпомага производители, които  искат да инвестират в средства за подготовка на продукцията си за продажба в свеж вид на пазара. Като допустими разходи по държавната помощ са предвидени за купуване машини за калибриране, сортиране, охлаждане и опаковане на плодовете и зеленчуците, както и купуване и инсталиране на машини и съоръжения за защита от слани и градушки, инвестиции в силози, подемна техника, семепочистващи машини и други.

“Интересът към съоръженията против градушка, а също и към машините против слани, е изключително голям. Ако в пловдивско не се разчиташе само на Агенцията за борба с градушките, а производителите имаха собствени локални оръдия, резултатът нямаше да е толкова трагичен. Настояваме да бъде отворен приема по една много добре работеща мярка”, заключи Търпанова.