Наскоро Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) обяви, че финансира 44 изпълнени инвестиционни проекта по схемата за държавна помощ „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“ от 1 януари 2021 г. до момента. 

Цели на кръговото земеделие: Промяна на мисленето на крайния потребител

От прессъобщението стана ясно още, че до края на годината се очаква да бъдат финансирани още 79 инвестиционни проекта. Именно тези няколко реда силно притесниха производителите, които най-вероятно ще искат среща със земеделското ведомство за уточняване на въпроса.

“Срокът за отчитане на проектите по миналогодишния прием на държавната помощ изтече, но заради Ковид-19 част от колегите не можаха да си доставят техниката, тъй като някои от машините за сортиране са от чужбина. Затова се взе решение да се удължи срока до края на юни 2021 г. На практика това означава, че след края на юни всички проекти ще бъдат с изтекъл срок за реализация, т.е договорите приключват”, обясни за Агри.БГ ДимитричкаТърпанова,  заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз.

По думите й производителите са имали договорка със земеделското министерство и с ДФЗ за отваряне на нов прием през месец юли 2021 г.

“Идеята беше да изчакаме да свърши приема, за да видим какъв ще бъде остатъчния бюджет и съответно да се пусне нов прием с планирания бюджет, който е в рамките на 16 млн. лева за тази година. От това, което виждам обаче или е станало някакво объркване, или няма да имаме нов прием през юли”, добави производителят.

Търпанова е категорична, че мярката е добра и работи за малките производители, които трудно могат да се доберат до финансиране от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Актуално: Младежи ще учат в реална работна среда как се отглеждат трайни насаждения

“Мярката е добра и е с таван 240 000 лв. на проектите, което дава възможност на наистина малките производители да се оборудват. Много фермери си взема оръдия за градушка, съоръжения против слана, машини за сортиране, калибриране, камери и т.н.  Това е единственият достъп на малките производители до подпомагане, тъй като сумата е малка и не е  атрактивна за големите производители”, каза още тя.

Производителите са категорични, че не са съгласни през месец юли да не отвори нов прием по мярката. 

“Не сме съгласни да няма прием. Имаме 16 млн. лева бюджет за приема по държавната помощ, плюс остатъчния бюджет след отчитането на проектите. Достъпът на нашите производители до ПРСР не е голям и това е начинът да се оборудват. За нас мярката работи и държим да си я запазим”, заключи Димитричка Търпанова.

Агри.БГ изпрати запитване до земеделското министерство затова дали ще отвори втори прием по държавната помощ, както е обещано на производителите.