Производителите на плодове и зеленчуци имат уверението на Комисията по земеделие, че ще получат подпомагане по схемата за минимална помощ de minimis, като предстои да се уточнят финансовите параметри на помощта. Това каза пред Фермер.БГ Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари. 
 
Тази година, както и предната, започна много рисково за овощарството с постоянните валежи, ранния цъфтеж на някои овощни видове... Сега се появиха и слани. Доста от кайсиите се осланиха и има колеги със 100% пропаднали площи. Ето защо ние настояхме за този de minimis. Писахме писма до Комисията по земеделие в Народното събрание, вкарахме искането си, имахме обсъждане на Комисия преди 3 седмици. Комисията излезе с пълно единодушие, че такава помощ ще се отпусне за овощарството, като остана да се уточнят финансовите параметри, обясни Колев. 
 
Заради нестабилното време през тази пролет много производители на плодове и зеленчуци са принудени да извършват повече мероприятия по пръскане в сравнение с други години: Времето беше много нестабилно през април и при цъфтежа на кайсията, например, при нормално пръскане по време на цъфтеж, тази година се наложиха четири мероприятия по пръскане, за да се спаси плода. А някои колеги, въпреки пръсканията, не успяха да го спасят, каза Николай Колев. По думите му проблемът е повсеместен, като дори има  информация, че в съседните държави като Гърция също има проблеми с кайсията тази година.
 
Очаквайте видео интервю с Николай Колев по-късно във Фермер.БГ!

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!