Плащанията, по индикативни данни, за сектор "Плодове и зеленчуци" са отложени с един месец, което нас – производителите страшно ни притесни, тъй като именно този бранш изисква най-много първоначални разходи. Това коментира Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз пред Фермер.БГ.
 
 
Плащанията по трите схеми за обвързано подпомагане – за плодове, за зеленчуци и за зеленчуци – оранжерийно производство са предвидени, ако съдим по индикативния график, за плащане през първите десет дни на месец април – 1-10 април 2017 г. 
 
„Още когато се съгласяхме обвързаната подкрепа да се отчита през януари, получихме гаранция Държавен фонд „Земеделие“, че документите ще могат да бъдат обработени навреме и че плащанията към земеделци ще бъдат през месец март. За нас това е изключително важно, тъй като по този начин браншът ще може да разчита на тези пари за захранване на производството си“, обясни Търпанова. 
 
Председателят на Добруджанския овощарски съюз коментира още, че вече се подготвя среща с кабинета за започване на преговори.
 
„Обижда ме това, че за всички други браншове се намериха пари. Нашите плащания не са много голям процент от директните плащания, но са заложени за началото на април, като нямаме и гаранцията, че ще ги получим тогава. Обидени сме и заради това, че отново сме приоритетни в кавички“, каза още Димитричка Търпанова. 
 
 
Съюзът на дунавските овощари, Асоциация на овощарите в България, Добруджански овощарски съюз и Съюз на овощарите в България изпратиха съвместно протестно писмо до министъра на земеделието и храните проф. д-р Бозуков и изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Живко Живков. В него овощарските организации заявяват, че са твърдо против така публикувания индикативен график за изплащане на субсидиите за 2016 година и настояват субсидии да бъдат изплатени в началото на месец март.
 
По думите на овощари предходната стопанска година бе пагубна за тях.
 
"Сезонът започна с изключително топла зима, след което последваха резки застудявания, които нанесоха щети от до 100% измръзвания по овощните градини при най-чувствителните видове: праскови и кайсии. Акосубсидиите не бъдат изплатени навреме - в началото на месец март, то стопаните няма да имат средства да започнат сезона и да направят първите най-важни и скъпи операции, като пръскания, торене и резитби, което означава, че отново овощари и зеленчукопроизводители са обречени на година с нищожна реколта", коментират от бранша.