Плащанията за сектор "Плодове и зеленчуци" по трите схеми за обвързано подпомагане ще бъдат изплатени между 27 и 31 март. До това споразумение е стигнал браншът по време на среща с изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков. Това съобщи Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари за Фермер.БГ.
 
 
„След много обсъждания успяхме да стигнем до споразумение. Разбира се, нас то не ни устройва напълно, защото искахме плащането да стане много по-рано – между 1 и 10 март, но поради технически проблеми във фонда нямало как да стане по-рано“, коментира Колев.
 
На 15 март организациите от сектор „Плодове и зеленчуци“ отново имат среща с Живко Живков, за да проследят как върви кампанията по изплащането на средствата.
 
 
„Ние фиксирахме тези дати между 27 и 31 март, но те все още са много относителни. За нас не е ясно дали все пак плащанията ще се случат в този период, защото има много неизвестни. По тази причина се разбрахме с г-н Живков отново да проведем среща, за да проследим как вървят нещата и ДФЗ да ни даде по-конкретна информация коя точно ще стане плащането“, обясни председателят на Съюза на Дунавските овощари.
 
По думите на Колев протоколът от срещата, в който ясно е записано, че ДФЗ поема ангажимента да изплати субсидиите през последната седмица на месец март, играе ролята на гаранция.
 
„От наша страна всички документи са подадени навреме. Въпросът е администрацията да си свърши работата и да се изплатят парите. В крайна сметка не постигнахме това, което искахме и оставаме в стачна готовност. Вече имаме насочена дата за среща с премиера Герджиков. Тя ще се състои на 28 февруари и след това ще може да излезем с окончателно решение какво точно ще предприемем“, заключи Николай Колев.