Топлото време през януари и февруари не е благоприятно на овощните насаждения, коментира за Фермер.БГ Живка Гроздева, председател на Съюза на овощарите – Карнобат и член на УС на Национална асоциация на овощарите, учредена в края на 2013 г. Гроздева допълни, че в момента овощарите от цялата страна се организират по отношение на мероприятията за растителна защита в овощните градини.

 

„Подготвяме се да започнем медните пръскания, макар че предвид времето, ще започнем малко по-рано. Голяма част от членовете на асоциацията се подготвят не само за пръскане, а и за торене. Най-общо – активната работа на овощарите започна“, сподели Живка Гроздева. Въпреки особената в климатично отношение зима, агротехническите мероприятия в овощарството не са подранили много, коментира Гроздева.
 

„Не мога да коментирам по-дългосрочна прогноза, ние имаме 10-дневна прогноза, в която не виждам повод за сериозни притеснения за овощните насаждения. Захлаждането, което се очаква, няма да е - поне според прогнозите - толкова сериозно, за да увреди овошките“, коментира Гроздева. Тя допълни, че овощните насаждения в цялата страна са пред цъфтене.

 

Притесненията на овощарите са, че насажденията могат да бъдат сериозно увредени, ако през март температурите паднат драстично. „Освен това, членовете на асоциацията, нямат яснота дали ще има финансово подпомагане за зимните пръскания, защото тези мероприятия са сериозно перо“, заяви Гроздева. Тя допълни, че въпреки липсата към момента на субсидии на торене и пръскане, земеделските производители се подготвят да извършат всички необходими агротехнически мероприятия със собствени средства.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!