Асоциацията на овощарите в България с председател Минчо Гроздев е изпратила писмо до министър-председателя и ръководството на Министерство на земеделието и храните, съобщиха за Фермер.БГ от Асоциацията.

В писмото си овощарите настояват за точни правила за подпомагане на отглеждане на трайни насаждения, промяна в режима на регистрация на препарати за растителна защита и ясна схема за подпомагане на качествени плодове и зеленчуци.

По отношение на схемите за държавна помощ, включително De minimis, овощарите настояват за информация точно какъв финансов ресурс е предвиден за производство на плодове (включително и десертно грозде), както и информация относно държавната помощ за компенсиране на разходите на земеделските производители, свързани с изпълнение на мерките по Националната програма за контрол на вредителите при трайните насаждения в зимния период. Производителите настояват за промяна в режима за регистрация на препаратите за растителна защита.

„Тъй като наближава крайният срок за извършване на селскостопанските мероприятия, пряко влияещи върху качеството на плодовете, настояваме средствата за специфично подпомагане да бъдат изплатени на производителите в най-кратки срокове“, посочват овощарите.

От Асоциацията на овощарите в България настояват МЗХ в най-кратък срок да представи пред бранша своята Програма за развитие на овощарството, в която точно да бъдат посочени националните помощи и възможностите за финансиране на сектора по ПРСР 2014-2020 г.

Фермер.БГ публикува пълния текст на писмото на Асоциацията на овощарите в България:
 

 


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!