Браншови организации на производители на плодове и зеленчуци искат да им бъде отпусната компенсаторна помощ de minimis за покриване на част от производствените разходи за минерални торове, посадъчен материал, семена и продукти за растителна защита.


В началото на следващата седмица неправителствени организации от сектора ще входират официално искането си до председателя на ПК по земеделие Румен Христов и до министъра на земеделието и храните Десислава Танева, научи Фермер.БГ.

В искането на земеделските стопани се посочва, че в началото на 2015 година природо-климатичните условия са много неблагоприятни, а наводненията водят до затруднение в обработките и закъсняване на задължителните мероприятия в овощните градини. Обилните и продължителни валежи по време на цъфтежа пречат на процеса на опрашване и увеличават икономически вредните болести.

През изминалата 2014 .г производителите на късно зреещите овощни видове като праскова, кайсия, слива и ябълка почувстваха забраната на Русия за достъпа на страните членки от Евросъюза до Руския пазар. Планираната за руския пазар продукция на Италия, Испания, Франция, Полша и Гърция заедно със тази на Турция и Македония допълнително утежниха ситуацията на нашия пазар и дъмпираха нашите производители. Още в края на 2014 г. в търговските вериги вече нямаше плодове и зеленчуци българско производство, посочват фермерите.

 

Друга косвена последица която притеснява сектора е наличието на много готова продукция в консервните комбинати в България. Преработвателните предприятия притиснати от икономическата ситуация и общия европейски пазар предпочитата да закупуват суровината си от съседните на нас държави.

Овощарите и градинарите са категорични, че помощта de minimis им е жизнено необходима.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!